Dijous, 14 de novembre 2019
infoTerrassa.com
La informació de Terrassa explicada pels terrassencs
Mòduls
.
.
Seccions
.
.
.
El temps a Terrassa
.
Webcam
.
.
Ensenyament Observatori del Deute - 29-09-2006.

Seminari de Formació de l'Observatori del Deute en la Globalització: Per a qui fem ciència i tecnologia?
Conseqüències al Nord i al Sud . 7 d'octubre de 2006, de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 18:30 h Sala de Conferencies de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa.

L'objectiu del seminari és de reflexionar sobre el model de desenvolupament tecnocientífic des de dos de les seves propietats implícites més transcendentals: el poder dels qui controlen la tecnologia, i el risc que absorbeix la societat sobre la qual s'apliquen noves incerteses. Ambdós fenòmens estan avui associats a la creixent concentració de la investigació en mans de les empreses transnacionals. El fort direccionament de la investigació global cap a allò que aporta majors beneficis econòmics, enfront d'un control social cada vegada més reduït, contribueix a privatitzar cada vegada més les finalitats i a socialitzar els riscos.

Es requereixen noves formes de pensar la ciència? Com es prenen i com s'haurien de prendre de decisions entorn dels “avanços” tecnocientífics que afecten a la nostra quotidianitat? Seria possible parlar de democràcia, oligarquia o dictadura en la generació de coneixement i la seva aplicació? De nou, existeixen asimetries entre el Nord i el Sud? Què implica per al Sud que la tecnociència estigui controlada per les transnacionals del Nord? Qui hauria de controlar la investigació? Quin és el rol del científic? Quines experiències alternatives existeixen?


PROGRAMA

10:00 h. Benvinguda i presentació

10:30 h. Neutralitat i seguretat: els dos grans mites Neutralitat o poder?
Tradicionalment s'ha associat la ciència a una suposada neutralitat. Podem plantejar-nos desmitificar aquesta relació? Un exemple: el cas de la genètica i la seva íntima relació amb el poder i el mercat.
Marcel Cano. Filòsof. Col·laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat. Professor de l’Universitat Oberta de Cataluny

Seguretat o risc? *
Tecnologia progrés i mite: de l'ideal d'emancipació i control a la societat del risc actual. Quines són les característiques dels nous riscos associats a la tècnica moderna? Com afrontar-los?
Andri Stahel. Doctor en ciències socials i professor col·laborador de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat

12:00 h. Descans

12:30 h. Impactes en el Nord i el Sud de la Propietat Intel·lectual i el control dels recursos genètics *
La biotecnologia i la nanotecnologia són dos clars exemples en els que la propietat intel·lectual i el contol estratègic dels recursos genètics contribuïxen a un fort domini del Nord cap al Sud.
Silvia Ribeiro. Investigadora del Grup d'Acció sobre Erosió, Tecnologia i Concentració (ETC Group)

14:00 h. Dinar

16:00 h.Qui controla el desenvolupament de la Ciència i la Tecnologia? Finançament públic i/o privat

La recerca a tot el món es troba en un moment d'inflexió. Al temps que cada vegada als països més rics es tracta d'augmentar els recursos en recerca, també l'augment dels recursos s'espera que vingui principalment del finançament privat. Inevitablement existeix el risc que les fonts de finançament privades reorientin les recerques cap aquelles línies de treball que poden acabar repercutint sobre el sector de població més ric, i no cap a les línies d'investigació socialment més interessants. Condicionarà el finançament al tipus de recerca que es realitza?

Miquel Barceló. Doctor en Informàtica. Professor en l' Universitat Politècnica de Catalunya

16:30 h. Els límits de la Ciència i el Control Social
Els responsables de la presa de decisions pel que fa al coneixement científic requereixen dels experts respostes ràpides i clares, però molts dels problemes actuals posen en relleu les limitacions d'un mètode de coneixement que durant anys s'ha mostrat com el millor mecanisme possible. Davant aquesta situació la participació ciutadana apareix com un element bàsic dels principals problemes socials. Com es poden articular espais que facilitin aquesta participació?
Josep Lluis Espulga. Sociòleg. Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona

17:00 h. Cap a o­n orientar la Ciència?*
Andrés Barreda. Economista. Professor de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic

17:30 h. Debat / preguntes

* Ponències en castellà

(EUETIT – Campus UPC) Terrassa
Colom, 1. Terrassa
Ferrocarrils de la Generalitat i RENFE

INSCRIPCIÓ

El seminari és obert a tothom i la inscripció és gratuïta. Tot i això, aquest seminari està especialment adreçat a persones vinculades al món de la recerca, així com a o­nG o moviments socials, estudiants universitaris, i d’altres persones amb certs coneixements bàsics sobre els temes que es tractaran. Totes les persones inscrites prèviament rebran documentació sobre els temes tractats al seminari. El període d’inscripció restarà obert fins al 4 de octubre. Les places són limitades a l’aforament de la sala.

Dinar: S'ofereix la possibilitat de dinar conjuntament, per un preu al voltant de 10 euros. Indiqueu si us quedareu a dinar en el moment de la inscripció.

Per inscriure-us, truqueu al 93.785.13.18 (de dilluns a divendres) o envieu un missatge de correu electrònic, indicant si us quedareu a dinar, amb el vostre nom i cognoms, adreça de correu electrònic i un telèfon de contacte a formacioadebtwatch·org

Si us plau, difoneu-ho entre aquelles persones i entitats que penseu que poden estar interessades. Moltes gràcies


Per a més informació:
Telf: 93 785 13 18
formacioadebtwatch·org
www.observatorideute·org
.
Participa! Envia un missatge al fòrum!
Connexió
.
Usuari:
Contrasenya:
Formulari d'alta
Recuperar contrasenya oblidada
.
.
.
(CC) Some Rights Reserved XML Valid HTML 4.01 Valid CSS1